Ezután a 'Cafe Maskaron' kávézóban fogyasztottunk el egy finom
kávét egy még annál is finomabb meggyes piskótával. A kávézó a kastély egyik
termében és annak udvarán lett kialakítva. Kívül, a kastélyt díszítő "mascaronok" olaszos-barokkos hangulata, belül pedig a modern dizájn teszi hangulatossá a
kávéházat.
11:30-kor aztán kezdetét vette a múzeumlátogatás "második
fordulója". Az új kiállítás az Esterházy-udvar úrnőit, őket ábrázoló festményeket, lakosztályaikat és berendezési tárgyaikat, valamint a
magyar nyelvű idegenvezetésnek köszönhetően történeteiket és pikáns storykat
mutat be a kastély egykori úrnőiről és azok kapcsolatairól. A „Hercegnői
lakosztályok” nevű kiállítás megtekintése mintegy másfél órát vesz igénybe. A
kiállítás alatt hercegnői lakosztályokon, dolgozó szobákon, főkomorna és
szolgáló szobákon és a kastély kápolnáján keresztül vezet utunk.
A kastélyban, két helyen is, a Maskaron kávéház mögötti
teremben és a kastély 2. emeletén is egy időszaki kiállítást is megtekinthettünk
„Herend az Esterházyaknál” címmel. A kiállítás bemutatja az Esterházyak által
kedvelt Herendi Porcelán legszebb darabjait, a kedvelt motívumokat (pl.
Rotschild-minta) és a hozzájuk fűződő történeteket. A különleges darabok
nemcsak az időszakos kiállításon, de a hercegnői lakosztályokat járva is
felfedezhetők, emelve ezzel a palota eredendő pompáját.
A kastély-látogatás után a 'Trausdorf'-nál található Esterházy
borászatot vettük célba. Az Esterházyak már több mint 250 éve foglalkoznak
borászattal. Bortermő területeik a Fertőmelléki-dombságon, a Lajta-hegység és a
Ruszti-dombság déli lankáin helyezkednek el. A kiváló mikroklímának, a jó
talajoknak és az Esterházyak jó hírének, valamint borászaik tapasztalatának
köszönhetően maradt fenn és vált elismert márkává az 'Esterházy borászat'. A 'trausdorf'-i szőlőbirtokon, a mai trendeknek megfelelően modern épületben, modern
bemutatóterem kapott helyet. Itt lehetőség nyílik a termelési folyamat, a
borászati titkok és a borok mélyebb megismerésére. Ott jártunkkor sajnos a
látogatás szünetelt, de a borkóstolóra így is sor került, amelynek során a
borászat klasszikus borait kóstoltam meg (a komolyabb borokhoz azt hiszem még
fejlődni kell).
A borászat, "Der Prinz" nevű, kissé bohókás címkéjű minőségi
bora volt az első, amelyet volt szerencsém kóstolni. A könnyű, friss,
gyümölcsös, enyhén buborékos bor igazán jó választás a nyári melegben. Ezután
egy szintén 2011-es évjáratú 'Pinot Noir' következett, amelynek erdei gyümölcs
jegyei voltak igazán kiérezhetők. Végül egy burgenlandi klasszikus, egy
kékfrankos zárta a sort. A 2010-es évjáratban a szeder és cseresznye mellett,
gyógynövényes íz figyelhető meg. A borászatban természetesen a fenti borok
mellett, a már említett párlatok, likőrök és lekvárok is megkóstolhatók és megvásárolhatók,
valamint egy csodaszép Esterházy szakácskönyv is, amelyben természetesen a
finom ételek a megfelelő Esterházy borokkal kerülnek párosításra. Néhány
recept, a borok és a borok kóstoló
feljegyzései az alábbi linken érhetők el: http://www.esterhazywein.at/kochbuch.
Innen tovább autózva megálltunk a 'Szentmargitbánya'-i
kőfejtőnél. Ez Európa egyik legrégebbi kőfejtője, az itt kitermelt homokkövet
használták a bécsi 'Stephansdom' és a 'Ringstrasse' jelentős épületeinek
megépítéséhez. A kőfejtő 2001 óta az Unesco Világörökség része. Különlegessége, hogy nyaranta Európa
egyik legszebb és legimpozánsabb szabadtéri színpadának, így különleges
előadásoknak és operáknak ad helyszínt a terület, amelyeknek évente több mint
220 000 látogatója van. Ha a bánya bejáratánál letekintünk hatalmas nézőtér
és színpad tárul elénk, az egykori kőfejtőben. Innen egy kicsit arrébb sétálva pedig a
Fertő-tó panorámájában gyönyörködhetünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése