Oldalak

2012. augusztus 14., kedd

Eisenstadt és környéke

Következő napi úti célunk 'Eisenstadt' volt. A reggel kissé hűvös és borongós volt, ennek ellenére jól esett a séta az Esterházy kastély parkjában. Az idő ellenére a park melletti uszoda és a játszótér is gyereknevetéstől volt hangos. A helyi lakosok közül is sokan gondolták, hogy a kutyasétáltatást, a friss hírek elolvasását vagy akár csak egy könnyed beszélgetős, esetleg magányos sétát ejtenek meg a parkban, amely gondozott, egészségesen és élénken zöldellő, itt-ott, főként a Pálmaház előtt, virágos. Ki ne akarná így kezdeni a reggelt?! A parkban tett sétánk után a 'Franziskanerkirche' elé érkeztünk meg. Innen a 'Josef-Haydn' utcán, Haydn egykori lakóháza mellett vezetett utunk a kastély főbejáratáig. Itt aztán egy kombinált jegyet váltottunk, amelynek értéke 13 EUR volt. Ez két kiállítás megtekintésére jogosított fel minket. Elsőként a kastély 330 éves pincéjében berendezett és Ausztria legnagyobb bormúzeumaként számon tartott kiállítást tekintettük meg. A kiállításon 700 kiállítási tárgy kalauzolt minket a burgenlandi borászati kultúrába. Az ilyenkor megszokott és elvárt kiállítási tárgyak – szőlőprés, régi palackok, bortartók, hordók, szőlőművelés és borkészítés eszközei – mellett kiemelendők azok a hatalmas hordók (több, mint 16 000 liter) és hordót díszítő címerek, faragott motívumok, amelyek szintén a pincerendszerben kerültek kiállításra. A kiállítás megtekintése után a Múzeum Shopba is betértünk. Innen vegyes érzelmekkel távoztunk, hiszen az Esterházyakat bemutató könyvek és a kultuszukra épült szebbnél szebb, és kevésbé szép ajándéktárgyak mellett kissé talán oda nem illő, műanyag és egyéb kevésbé jól kivitelezett ajándéktárgyakba is botlottunk, így pl. matrjoska baba végű körömreszelőbe. (Miért???) A bolt kiemelendő része azonban az a részleg, ahol az Esterházy borászat termékeit, így borokat, likőröket, borpárlatokat, különleges lekvárokat, befőtteket és eceteket vásárolhatunk, persze a márkához mért áron. Itt persze különböző borokhoz és borozáshoz passzoló kiegészítőket is vásárolhatunk, mintha csak egy kisebb lakberendezési és kiegészítőket áruló üzletláncban lennénk. Szóval ezért a vegyes érzelmek, hiszen így még kontrasztosabb volt a shop kínálata.
Ezután a 'Cafe Maskaron' kávézóban fogyasztottunk el egy finom kávét egy még annál is finomabb meggyes piskótával. A kávézó a kastély egyik termében és annak udvarán lett kialakítva. Kívül, a kastélyt díszítő "mascaronok" olaszos-barokkos hangulata, belül pedig a modern dizájn teszi hangulatossá a kávéházat.
11:30-kor aztán kezdetét vette a múzeumlátogatás "második fordulója". Az új kiállítás az Esterházy-udvar úrnőit, őket ábrázoló festményeket, lakosztályaikat és berendezési tárgyaikat, valamint a magyar nyelvű idegenvezetésnek köszönhetően történeteiket és pikáns storykat mutat be a kastély egykori úrnőiről és azok kapcsolatairól. A „Hercegnői lakosztályok” nevű kiállítás megtekintése mintegy másfél órát vesz igénybe. A kiállítás alatt hercegnői lakosztályokon, dolgozó szobákon, főkomorna és szolgáló szobákon és a kastély kápolnáján keresztül vezet utunk.
A kastélyban, két helyen is, a Maskaron kávéház mögötti teremben és a kastély 2. emeletén is egy időszaki kiállítást is megtekinthettünk „Herend az Esterházyaknál” címmel. A kiállítás bemutatja az Esterházyak által kedvelt Herendi Porcelán legszebb darabjait, a kedvelt motívumokat (pl. Rotschild-minta) és a hozzájuk fűződő történeteket. A különleges darabok nemcsak az időszakos kiállításon, de a hercegnői lakosztályokat járva is felfedezhetők, emelve ezzel a palota eredendő pompáját.
A kastély-látogatás után a 'Trausdorf'-nál található Esterházy borászatot vettük célba. Az Esterházyak már több mint 250 éve foglalkoznak borászattal. Bortermő területeik a Fertőmelléki-dombságon, a Lajta-hegység és a Ruszti-dombság déli lankáin helyezkednek el. A kiváló mikroklímának, a jó talajoknak és az Esterházyak jó hírének, valamint borászaik tapasztalatának köszönhetően maradt fenn és vált elismert márkává az 'Esterházy borászat'. A 'trausdorf'-i szőlőbirtokon, a mai trendeknek megfelelően modern épületben, modern bemutatóterem kapott helyet. Itt lehetőség nyílik a termelési folyamat, a borászati titkok és a borok mélyebb megismerésére. Ott jártunkkor sajnos a látogatás szünetelt, de a borkóstolóra így is sor került, amelynek során a borászat klasszikus borait kóstoltam meg (a komolyabb borokhoz azt hiszem még fejlődni kell).  
A borászat, "Der Prinz" nevű, kissé bohókás címkéjű minőségi bora volt az első, amelyet volt szerencsém kóstolni. A könnyű, friss, gyümölcsös, enyhén buborékos bor igazán jó választás a nyári melegben. Ezután egy szintén 2011-es évjáratú 'Pinot Noir' következett, amelynek erdei gyümölcs jegyei voltak igazán kiérezhetők. Végül egy burgenlandi klasszikus, egy kékfrankos zárta a sort. A 2010-es évjáratban a szeder és cseresznye mellett, gyógynövényes íz figyelhető meg. A borászatban természetesen a fenti borok mellett, a már említett párlatok, likőrök és lekvárok is megkóstolhatók és megvásárolhatók, valamint egy csodaszép Esterházy szakácskönyv is, amelyben természetesen a finom ételek a megfelelő Esterházy borokkal kerülnek párosításra. Néhány recept, a borok és a borok  kóstoló feljegyzései az alábbi linken érhetők el: http://www.esterhazywein.at/kochbuch.  
Innen tovább autózva megálltunk a 'Szentmargitbánya'-i kőfejtőnél. Ez Európa egyik legrégebbi kőfejtője, az itt kitermelt homokkövet használták a bécsi 'Stephansdom' és a 'Ringstrasse' jelentős épületeinek megépítéséhez. A kőfejtő 2001 óta az Unesco Világörökség része. Különlegessége, hogy nyaranta Európa egyik legszebb és legimpozánsabb szabadtéri színpadának, így különleges előadásoknak és operáknak ad helyszínt a terület, amelyeknek évente több mint 220 000 látogatója van. Ha a bánya bejáratánál letekintünk hatalmas nézőtér és színpad tárul elénk, az egykori kőfejtőben. Innen egy kicsit arrébb sétálva pedig a Fertő-tó panorámájában gyönyörködhetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése